Pe acordul meu să nu contaţi!
14.08.16 | Erika Mărginean
Mă aflu în fericita situaţie de a primi lunar, de la Asociaţia noastră de proprietari, o înştiinţare de plată detaliată despre cât şi pentru ce plătim. Aceste date le găsim şi pe siteul Asociaţiei de altfel, dar în varianta printată avem şi bentiţa pe baza căreia putem achita cheltuielile comune la una din băncile din oraş.
Ca în bancul cu blondele (nu am nimic cu ele, să fim bine înţeleşi), am întors coala şi am tot întors-o de câteva ori, încercând să înţeleg ce caută mesajul de pe verso. E pentru a doua oară că ni se face o ofertă de preţ pentru montarea unor contoare radio (apometre) cu manoperă cu tot, însemnând 260 de lei, din care în mărinimia sa Asociaţia ne-ar oferi din fonduri proprii câte 60 de lei fiecărui apartament, iar restul de 200 de lei am putea plăti cash sau în rate pe 6-18 luni.
De ce am tot întors coala?
Pentru că în cazul nostru separarea consumului de apă într-un condominiu de tip bloc de locuinţe s-a făcut de foarte mulţi ani. Asociaţia asigură citirea contoarelor de către firma Recea SRL, pe bază de abonament. Această firmă nu ne-a vândut doar contoarele, (undeva prin anii ’90), dar le şi verifică periodic – contra cost – şi le şi schimbă la nevoie.
Contorul mare, aflat la 3m de la intrarea în bloc, proprietatea Aquaserv, periodic arată un consum mai mare decât suma consumurilor înregistrate de contoarele individuale. Uneori ni se restituie câţiva bănuţi, dar de data asta, nu zic că din dorinţa de a fi mai convingători, ni se iau 5,71 lei în plus (de la fiecare apartament) faţă de consumul înregistrat de contoarele noastre.
Citind osanalele ridicate modernului contor „radio”(poate fi citit de la distanţă, depistează eventuala manipulare prin inversare,, insensibil la magneţi) am impresia că pe lângă faptul că, subtil, suntem consideraţi infractori, mai e vorba şi de altceva!
Potrivit unui protocol încheiat de Aquaserv, Primăria şi Asociaţiile de Proprietari, după cum putem afla de pe noul site al Companiei Aquaserv, lansat oficial luni, investiţia odată aprobată de Consiliul Local Tîrgu Mureş, va fi finanţată de Primăria municipiului, care va concesiona apoi sistemul de distribuţie pe orizontală în interiorul blocurilor de locuinţe către Compania Aquaserv pentru operarea serviciilor. (a se reţine: contoarele sunt ale Aquaserv)
Dacă în oferta de preţ se vorbeşte de preţul contoarelor şi al manoperei, pe siteul companiei se precizează că locatarii vor suporta costurile modificării instalaţiei interioare din apartamente.
Şi din nou din fericire, există şi o condiţie fără de care spunem stop joc investiţiei:
Condiţia obligatorie pentru implementarea acestui protocol este ca, fiecare Asociaţie de Proprietari din Tîrgu-Mureş să obţină acordul individual al tuturor proprietarilor în acest sens.
Cu această ocazie declar: pe acordul meu să nu contaţi!
(publicat pe 1 aug.2016 în PUNCTUL)